Zonnepanelen kopen (2020)

Lees de complete checklist en doe de gratis eSetup dakscan

waarom-nu-zonnepanelen-kopen

1. Waarom zonnepanelen kopen?

Een zonnepaneel installatie bestaat uit verschillende onderdelen: blauwe of zwarte zonnepanelen, een omvormer, optimizers en monitoringssoftware. Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektrische energie die je kunt gebruiken in je woning of bedrijfspand. Op een zonnige dag leveren zonnepanelen het meeste energie op, maar zelfs op bewolkte dagen wekken zonnepanelen energie op.

6 voordelen van zonnepanelen kopen

✅  Éénmaal investeren en vanaf dag 1 starten met besparen;

✅  In 6 – 8 jaar je investering terugverdienen. Hierna heb 16-18 jaar gratis stroom;

✅  Je bent minder afhankelijk van een energieleverancier;

✅  Het energielabel van je huis verbetert waardoor de waarde stijgt.

✅  Je maandelijkse voorschot gaat aanzienlijk omlaag;

✅  Zonnepanelen renderen beter dan spaargeld.

koop-nooit-zomaar-zonnepanelen

2. Schaf nooit zomáár zonnepanelen aan

Vandaag de dag is het eenvoudig om een offerte aan te vragen voor een zonnepanelen installatie. Ook op onze website zie je het staan:

‘Vul hier uw postcode en huisnummer in, ontvang een gratis offerte’

Je wordt door een geautomatiseerde tool geleidt waarbij je aan het einde ziet hoeveel panelen er op je dak passen, wat je moet investeren en wat je gaat besparen. Het wordt hierdoor eenvoudig om verschillende aanbieders te vergelijken.

Let op: een zonnepanelen installatie is een maatwerk techniekoplossing. Voor een optimaal rendement moet de installatie volledig afgestemd worden op jouw situatie. Geautomatiseerde tools kunnen slechts een indicatie geven. eSetup neemt na je aanvraag contact op om een maatwerkofferte voor je op te stellen. Op die manier weet je wat er echt mogelijk is op jouw dak.

Vraag gratis maatwerkofferte aan

Een technisch specialist tekent de optimale zonnepanelen installatie in op jouw eigen dak

hoeveel-zonnepanelen-heb-ik-nodig

3. Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Je wil zonnepanelen kopen maar hebt geen idee hoeveel panelen je nodig hebt. In Nederland is het gemiddelde stroomverbruik 3000 kWh per huishouden. Om dit met een zonnepanelen installatie op te wekken heb je in Nederland gemiddeld 12 panelen nodig van 290 kWh.

Invloed van huishouden op aantal zonnepanelen

Je dient rekening te houden met het aantal panelen dat je wilt plaatsen en het vermogen van deze panelen. Van panelen met een hoger vermogen heb je een kleiner aantal nodig dan van panelen met een lager vermogen.

Kies je ervoor om je gehele dak vol te leggen met panelen. Dan kan het zo zijn dat uitbreiden in de toekomst niet mogelijk is vanwege de benodigde ruimte. Daarnaast is zonnepanelen bijplaatsen niet wenselijk, dit is namelijk relatief duur.

Andersom kan het zo zijn dat je kinderen de deur uit gaan waardoor je verbruik daalt en je huidige installatie te groot is. Dat is gezien de salderingsregeling financieel niet aantrekkelijk. Voor het overschot krijg je namelijk veel minder betaald.

Houd rekening met de toekomst

Belangrijk is dat je rekening houdt met je toekomstige situatie. Ben je van plan om bijvoorbeeld een elektrische auto te kopen of denk je aan gezinsuitbreiding, dan gaat je verbruik omhoog. Een zonnepaneel installatie die nu jouw volledige verbruik dekt, is dan waarschijnlijk te klein.

Kies je ervoor om je gehele dak vol te leggen met panelen. Dan kan het zo zijn dat uitbreiden in de toekomst niet mogelijk is vanwege de benodigde ruimte. Daarnaast is zonnepanelen bijplaatsen niet wenselijk, dit is namelijk relatief duur.

Andersom kan het zo zijn dat je kinderen de deur uit gaan waardoor je verbruik daalt en je huidige installatie te groot is. Dat is gezien de salderingsregeling financieel niet aantrekkelijk. Voor het overschot krijg je namelijk veel minder betaald.

hoe-werkt-de-salderingsregeling

4. Hoe werkt de salderingsregeling?

Om dit goed te begrijpen moet je een paar dingen weten:

ℹ️ De energie die je opwekt wordt direct verbruikt of terug geleverd (tenzij je een accu hebt);

ℹ️ Wek je op een specifiek moment meer energie op dan je op dat zelfde moment verbruikt, dan wordt dit overschot direct terug geleverd aan het energienet (jouw leverancier);

ℹ️ Andersom is het zo dat wanneer je minder opwekt dan je op dat zelfde moment verbruikt, dan wordt dit tekort aangevuld (geleverd) door jouw energieleverancier.

Bovenstaande kun je zien als jouw energiesaldo. We leggen het uit aan de hand van een voorbeeld:

Voorbeeld salderingsregeling

kWh
Energieleverancier levert aan jou (tekort)
(ontstaan door momenten dat jouw installatie minder stroom opwekte die je op dat moment verbruikte).
-1.000 kWh
Jij levert aan het energienet (overschot)
(ontstaan door momenten dat jouw installatie stroom opwekte die je op dat moment niet verbruikte).
+1.500 kWh
Verschil +500 kWh

Op je energierekening van 2018 staat dat je 1.000 kWh geleverd hebt gekregen van jouw energieleverancier. In Nederland betaal je gemiddeld 21 eurocent per kWh. De salderingsregeling betekent dat je voor iedere terug geleverde kWh, dezelfde prijs ontvangt als jij er voor betaalt. Dit verrekenen heet salderen.

De salderingsgrens

Reken je niet rijk want er zit een grens aan het aantal kWh’s dat je mag salderen, namelijk de hoeveelheid kWh’s die jij geleverd hebt gekregen van jouw energieleverancier. Deze grens heet de salderingsgrens. Je kan dus nooit meer kWh’s salderen dan het aantal kWh’s dat jij geleverd hebt gekregen.

In bovenstaand voorbeeld kun je van de teruggeleverde 1.500 kWh dus 1.000 kWh salderen, je bespaart €210,- . In het voorbeeld heb je 500 kWh terug geleverd, boven de salderingsgrens. Voor deze 500 kWh krijg je een aanzienlijk lager bedrag, gemiddeld namelijk 7 eurocent. Je bespaart hiermee slechts € 35,- uit. Overcapaciteit van je zonnepanelen installatie is dus niet heel interessant.

Wijziging salderingsregeling

De salderingsregeling blijft tot 2023 ongewijzigd. Daarna wordt de regeling tot 2030 uitgefasseerd. Wanneer je nu zonnepanelen aanschaft kun je dus nog 4 jaar maximaal profiteren.

welke-soorten-zonnepanelen-zijn-er-2

5. Welk type zonnepanelen kopen?

Soort Kosten Rendement Pluspunt
1. Monokristallijn Duurder dan polykristallijn en dunne film Zeer hoog Geschikt voor kleine daken, want er is minder m2 van nodig
2. Polykrisstallijn Goedkoper dan monokristallijn Goed Geschikt voor kleine daken, want er is minder m2 van nodig
3. Amorf Goedkoper dan monokristallijn Laag Buigzaam, te gebruiken voor objecten (voertuigen, carports, zonwering, voorgevels etc.
4. Glas-Glas Duurder dan monokristallijn Zeer hoog Langere levensduur

De keuze hangt van verschillende zaken af: 

ℹ️ Jouw jaarlijks verbruik;

ℹ️ De esthetische waarde die jij er aan hecht;

ℹ️ Het budget.

Glas-glas zonnepanelen

De beste panelen qua rendement zijn op dit moment de glas-glas zonnepanelen. Ze hebben een zeer hoog-rendement en een langere levensduur dan alle andere types. Wat belangrijk is om te weten is dat zonnepanelen degraderen tijdens de levenscyclus. Fabrikanten kunnen 90% van de capaciteit na 10 jaar en 80% van de capaciteit na 20 jaar garanderen bij gewone zonnepanelen.

Bij glas-glas panelen treedt er veel minder degradatie op. De NeON2 van LG bijvoorbeeld, garandeert na 25 jaar nog 89,6% rendement. Zoek dus goed uit welke panelen u laat plaatsen en laat nooit zomaar een paneel plaatsen. Vraag altijd naar een datasheet van het zonnepaneel dat u wordt aangeraden.

wat-kosten-zonnepanelen

6. Zonnepanelen kopen, wat kost dat?

Een zonnepaneel installatie bestaat uit:

ℹ️ Zonnepanelen;

ℹ️ Een omvormer;

ℹ️ Evt. Optimizers;

ℹ️ Een monitoringssysteem om de opbrengst bij te houden.

De prijs

De prijs van een zonnepaneel installatie hangt met name af van de grote van de installatie en je paneel keuze. Je mag helemaal zelf weten hoeveel- en welke panelen je laat plaatsen maar wij raden aan om niet minder dan 6 panelen te laten installeren. De investering wordt dan vrij duur.

Daarnaast is het enorm belangrijk om uit te zoeken welk merk zonnepaneel je wil gaan plaatsen. Op het internet is genoeg te vinden over prestaties van verschillende panelen. Over het algemeen is het met zonnepanelen zo ‘goedkoop is duurkoop.’

Kies voor panelen van een ervaren en solide fabrikant. Kies je namelijk voor een relatief onbekend Chinees merk dan kan het wel is lastig worden om de fabrikant aan zijn garantie verplichtingen te laten voldoen. Wie weet bestaat de leverancier niet eens meer over 10 jaar. Hetzelfde geldt voor de garantie op de omvormer.

Leasen of huren

Wil je zonnepanelen huren of leasen? Dan heb je te maken met maandelijkse kosten. Bedenk goed: ‘geld lenen kost geld.’ Om het tastbaar te maken kun je het, het best vergelijken met je mobiele telefoonabonnement. Am ende betaal je vaak een stuk meer voor de telefoon. Zonnepanelen huren is altijd beter dan niks doen, je betaalt alleen wat meer voor je zonnepanelen installatie. Hou er rekening mee dat de terugverdientijd langer is dan wanneer je zonnepanelen koopt. Daarnaast moet je rekening houden met een overnameprijs die betaald moet worden aan het einde van het huurcontract.

zonnepanelen-installeren

7. Zonnepanelen installeren

Allereerst moet bepaald worden hoe en waar de zonnepanelen precies komen te liggen. Zoals gezegd een automatische tool is daar eigenlijk niet toe in staat. Als installatiebedrijf komen we met grote regelmaat opdrachten tegen waarbij jij als consument een ander plaatje voorgespiegeld hebt gekregen dan wat er daadwerkelijk mogelijk is op jouw dak. Vaak ontstaat teleurstelling doordat particulieren een geautomatiseerde offerte hebben laten maken door een partij die zelf helemaal geen zonnepanelen installeert.

Het optimale legplan (en dus de offerte) kan maar op twee manieren gemaakt worden:

ℹ️  Op afstand via een computer met geavanceerde software;

ℹ️  Door te komen schouwen op locatie.

Staar je niet blind op de prijs van een offerte of het aantal panelen wat er wordt geoffreerd. Kijk liever naar het type paneel, de omvormer en of zaken als het aanbrengen van een extra groep in de meterkast in de prijs is meegenomen. Laat daarnaast altijd je panelen installeren door een vakkundig en professioneel installateur.

eSetup zonnepanelen pakket kopen

Zonnepanelen kopen?

Kies voor kwaliteit, kies voor rendement, kies eSetup